Seznam herců a režisérů

James McTeigue

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: James McTeigue
  • Datum narození: 29, pro 1967
  • Země: Sydney, New South Wales, Austrálie
Social:

Životopis

James McTeigue je narozený 29. prosince 1967. Vyrůstal v Collaroy Plateau – na předměstí severních pláží Sydney, v Austrálii. McTeigue navštěvoval Marist Brothers North Sydney, poté Cromer High School , v Cromer. Dokončil vysokoškolské studium ve filmu na Charles Sturt University a Wagga Wagga Campus.

Později roku 1980 působí jako asistent produkce v řadě malých australských filmů. O dva roky později se stává třetím asistentem režie australského snímku „The Girl Who Came Late“. V roce 1994 byl druhým asistentem režie v „Country Life“ - filmová adaptace divadelní hry „Uncle Vanya“ z národní produkce Michaela Blakemore. Někdy v roce 1994 se McTeigue dostává do Hollywoodu, a je druhý asistent režie u „No Escape“ a snímku inspirující se známou videohrou „Street Fighter“ s Jean-Claude Van Dammem v hlavní roli.Bohužel snímek dopadl v kinech a u kritiků tragicky.

V roce 1997 byl druhým asistentem režie na filmu „Paradise Road“, a stejně tak i u snímku „The Well“. Tentýž rokem působí jako první asistent režiséra televizního seriálu „Big Sky“. Roku 1998 asistuje režisérovi Alexi Proyasovi v jeho temném sci-fi snímku „Dark City“. Poté ještě asistentsky jistí snímek The Sugar Faktory.

V roce 1999 se ale James McTeigue dostává k projektu s názvem „The Matrix“ a s bratry Wachowskými a producentem Joelem Silverem dávají vzniknout skvostnému sci-fi filmu, který nikdo dosud nespatřil. Z titulu se stal okamžitý hit. Následující rok působil jako první asistent režie na masivně populárním australském filmu „ Looking for Alibrandi“ a byl také zapojený do projektu „The Monkey's Mask", opět jako první asistent režie.

V roce 2000 McTeigue spolupracuje s Georgem Lucasem na další epizodě „Star Wars: Epizoda II – Klony útočí“, která měla premiéru v roce 2002.Následovala opětovná spolupráce na dalších pokračování snímku „The Matrix“, a to s podtituly „Reloaded“ a „Revolutions“, oba snímky vstoupily do kin v roce 2003.McTeigueův režisérský debut měl premiéru v roce 2006 s názvem „V jako Vendeta“ inspirující se známým comicsem z pera Alana Moorea.Sourozenci Wachovští napsali scénář a Joel Silver se postaral o post producenta.

V roce 2007 je přizván ke sci-fi thrilleru „Invaze“, kde dopomáhá dokončit režii Oliveru Hirschbiegelovi. Roku 2008 znovu pracuje, jako první asistent režie, na snímku „Speed Racer“ v režisérském podání sourozenců Wachowských.Jeho druhý celovečerní film z roku 2009 nese název „Ninja Assassin“, také zde se objevují Wachovští a Silver. V tom samém roce McTeigue vyjádřil zájem režírovat restart Supermana, ale studio Warner Bros. nakonec tento projekt zadalo režisérovi Zacku Snyderovi. McTeguie tedy dostal jiný projekt inspirující se povídkou Edgara Alana Poea s názvem „Havran“.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search