Seznam herců a režisérů

Dennis Dugan

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Dennis Dugan
  • Datum narození: 05, zář 1946
  • Země: Wheaton, Illinois, USA
Social:

Životopis

Americký herec a režisér, který se narodil a vyrůstal ve městě Wheaton. Vystudoval školu Wheaton Central High School. Je známý především spoluprací s komediálním hercem Adamem Sandlerem. Sandler si ve většině Duganových filmech zahrál hlavní roli a některé i produkoval. Byl dvakrát ženatý. Poprvé si v roce 1973 vzal herečku Joyce Van Patten, manželství vydrželo 14 let. V současné době je ženatý s Sharon O'Connor.

Svoji filmovou kariéru začínal Dennis Dugan jako herec, když se v roce 1971 objevil ve filmu Nemocnice. Jeho asi nejvýznamnější herecká štace byla po boku Petera Falka ve filmovém zpracování seriálu Columbo s podtitulkem Poslední pocta komodorovi. Později si s radostí zahrál i v některých filmech, které sám režíroval.

Jeho prvním režijním, filmovým počinem byl snímek Ten kluk je postrach z roku 1990. Prvním filmem, který režíroval a ve kterém se objevil Adam Sandler byla komedie Rivalové, ve které Sandler co by Happy Gilmore zjistí, že je neúspěšný hokejista a díky svému švihu se pokusí prosadit v golfu. Další "Sandlerovkou" byl film Velký táta z roku 1999. O dva roky později natočil Dugan teenagerovskou komedii s Jasonem Biggsem s názvem Pekelná ženská. Následuje rok 2003 a sním komedie ve které se objeví dvojice Martin Lawrence a Steve Zahn co by Policajti na baterky. Dalším Duganovým režijním počinem je sportovní komedie (o jejíž produkci se postaral Sandler) s názvem (J)wlita ze střídačky s Robem Schneiderem v hlavní roli.

Dalším filmem z produkční společnosti Adama Sandlera Happy Madison je "ulítlá" komedie z roku 2007 Když si Chuck bral Larryho o dvou brooklynských hasičích, kteří předstírají homosexuální vztah a ve kterém se po boku Adama Sandlera objevili také Kevin James, Jessica Biel, či Steve Buscemi. V roce 2008 Dugan se Sandlerem opět spolupracovali a to na komedii Zohan: Krycí jméno kadeřník. O dva roky později, zase spolu natočili rodinnou komedii Machři, ve které si kromě jiných zahrála i Duganova bývalá manželka Joyce Van Patten a romantickou komedii Zkus mě rozesmát, ve které se vedle Sandlera objevila Jennifer Aniston.

Jeho přezdívka je "Duge". Rodinné filmy Dennise Dugana vydělaly přes 1,5 miliardy dolarů. V roce 2009 byl jeho syn Kelly Dugan, který hraje baseball draftován týmem Philadelphia Phillies.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search