Seznam herců a režisérů

Jacques Audiard

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Jacques Audiard
  • Datum narození: 30, dub 1952
  • Země: Paříž, Francie
Social:

Životopis

Již od raného mládí měl předpoklady k práci u filmu, jeho otec Michel, byl populární scénarista a režisér, jeho strýc pro změnu producent. Jacques se ale toužil stát jako dítě učitelem a s filmem nechtěl mít nic společného. Později se věnoval studii filozofie a literatury na Sorbonně, kterého však zanechal. Toho času začal pracovat jako pomocník ve střižně a také se přidal k divadlu.

V osmdesátých letech napsal několik scénářů k relativně úspěšným snímkům, většinou thrillerům natočenými např. Claudem Millerem nebo Michelem Blancem. Sám v té době natočil několik krátkých snímků.

Díky úspěchu filmů na kterých spolupracoval, byl v roce 1994 schopen natočit svojí prvotinu Regarde les Hommes Tomber, která získala tři Cézary. Další film si odbyl premiéru v roce 96 na festivalu v Cannes. Snímek A Self-Made Hero, zde získal cenu za nejlepší scénář, poté následovala ocenění na festivalech ve Valladolidu a Stockholmu. V roce 2001 následoval u nás zřejmě nejznámější snímek Read My Lips, který také získal také tři Cézary.

Audiard, ovšem neusína na vavřínech a tvoří dál - v roce 2005 natáčí remake filmu Fingers od Jamese Tobacka. Beat That my Heart Skipped jako jeho předchozí filmy slaví festivalové úspěchy, které završuje cena BAFTA za nejlepší cizojazyčný film.

Že Audiard již nyní, patří mezi nejvýznamnější tvůrce francouzského thrilleru, potvrdil svým posledním snímkem Prorok, který byl nominován na Oscara, kterého bohužel neproměnil. Doufejme že se o to pokusí svým příštím filmem.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search