Seznam herců a režisérů

Rob Marshall

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Rob Marshall
  • Datum narození: 17, říj 1960
  • Země: Madison, Wisconsin, USA
Social:

Životopis

Americký filmový a divadelní režisér a choreograf. Jeho nejoceňovanějším filmem je Chicago, za které získal cenu Directors Guild of America a také byl nominován v kategorii nejlepší režisér na Oscara, cenu BAFTA i Zlatý glóbus. Taktéž obdržel pět nominací na divadelní cenu Tony a vyhrál cenu Emmy za choreografii k televiznímu filmu Annie.

Dětství a dospívání

Narodil se v Madisonu ve státě Wisconsin jako syn Anne a Roberta Marshallových. Vyrůstal v Pittsburghu v Pensylvánii. Jeho sestrou je choreografka a režisérka Kathleen Marshall. V roce 1978 absolvoval na střední škole Taylor Allderdice a v roce 2012 byl uveden do školní síně slávy. Poté navštěvoval Carnegie Mellon University a pracoval na divadelní scéně v Pittsburghu, kde vystupoval se skupinami jako Pittsburgh Civic Light Opera.

Účinkoval jako tanečník v různých broadwayských představeních, ale během muzikálu Cats utrpěl poranění páteře a po léčbě se uchýlil k choreografii a režii.

Filmová kariéra

Ve filmovém průmyslu debutoval s televizní adaptací muzikálu Annie. Poté režíroval opět muzikál, a to Chicago, za které byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší režie. Jeho dalším celovečerním filmem byla Gejša na motivy stejnojmenné knihy od Arthura Goldena.

V roce 2009 režíroval filmovou adaptaci broadwayského muzikálu Nine, kde se v hlavních rolích objevili Daniel Day-Lewis, Marion Cotillard, Nicole Kidman, Sophie Loren a Penélope Cruz. O dva roky později zfilmoval čtvrté pokračování série Piráti z Karibiku, s názvem Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, v hlavních rolích s Johnnym Deppem, Ianem McShanem, Penélope Cruz a Geoffrey Rushem.

Osobní život

Je otevřený homosexuál. Se svým partnerem Johnem DeLucou žije v New Yorku.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search