Seznam herců a režisérů

Yngvild Sve Flikke

Režisérka
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Yngvild Sve Flikke
  • Datum narození: 09, čvn 1974
  • Země: Trondheim, Norsko
Social:

Životopis

Yngvild Sve Flikke vyrostla v norském Trondheimu. Otec byl šéfredaktorem regionálního deníku Adresseavisen, matka výtvarnicí a učitelkou řemesel. Yngvild strávila během školních let rok v Texasu v rámci výměnného pobytu. Domů do Norska se vrátila s ambicemi stát se umělkyní, konkrétně herečkou. Její cesta však nakonec vedla na Norskou univerzitu vědy a technologie, kde vystudovala sociální antropologii, mediální studia a politologii.

První zkušenosti s filmem začala získávat až díky práci v televizní a rozhlasové stanici NRK, kam byla přijata po dlouhém působení ve studentském rádiu. Nejprve zde pracovala v programu pro mládež, poté přesídlila do oddělení dokumentárního, pro které psala a točila dlouhých 17 let.

Na svůj celovečerní debut čekala až do roku 2015 a vybrala si pro něj adaptaci feministické novely Wait, Blink spisovatelky Gunnhild Øyehaug, která se nakonec stala i spoluscenáristkou. Ženy v příliš velkých pánských košilích (Kvinner i for store herreskjorter, 2015) jsou humorný portrét tří žen bojujících s patriarchátem, ale i životem samotným včetně problémů, které s sebou přináší. Jednou z nich je studentka Sigrid (Inga Inbsdotter Lilleaas), která hledá vlastní hlas a způsob jak žít podle svých ideálů zatímco se zamiluje do o 20 let staršího spisovatele. Druhou je umělkyně Trine (Henriette Steenstrup), již nadějný start v kariéře zkomplikovalo neplánované těhotenství. Trojici uzavírá starší Agnes (Anne Krigsvoll), která víc než na svůj spisovatelským blok myslí na syna, kterého kdysi dala k adopci, a s nímž by se po letech ráda setkala.

Ženské hrdince a jejím specifickým problémům zůstala věrná i ve svém druhém celovečerním snímku Ninjababy (2021), který začala připravovat ještě v době dokončování svého debutu. Chtěla především rozvinout téma těhotenství a mateřství do samostatného filmu. Stejně tak se pokusit víc propojit hraný film s animací, s čímž koketovala v debutu i v dřívější práci pro NRK. V té souvislosti se jí vybavil pár let starý komiks The Art of Falling Ingy Sætre o dívce, která ve svých šestnácti nechtěně otěhotní. A právě zkušenou komiksovou autorku Ingy Sætre se jí podařilo dostat i na palubu vznikajícího filmu. Obě fanynky díla Michela Gondryho a Jana Švankmajera daly dohromady příběh vyprávějící o třiadvacetiletá Rakel (Kristine Kujath Thorp) se svérázným pohledem na svět. Svůj život si umí užívat a nemá potřebu se za něj nikomu zodpovídat. Nehoní se za žádným cílem a čím chce být zjišťuje za chodu. Momentálně váhá mezi astronautem, lesníkem a autorkou komiksů. Cestu jí ale zkříží zásadní problém, který bude mít dopad na celý zbytek jejího života. Zjistí, že je v 6 měsíci těhotenství, kdy potrat už není východiskem a musí tak čelit důležitému rozhodnutí.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search