Seznam herců a režisérů

Marianne Faithfull

Herečka
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Marianne Faithfull
  • Datum narození: 29, pro 1946
  • Země: Londýn, Velká Británie
Social:

Životopis

Anglická zpěvačka, hudební skladatelka, hudebnice a herečka. Podílela se mimo jiné na koncertu dřívějšího baskytaristy skupiny Pink Floyd Rogera Waterse v roce 1990 v Berlíně, který později vyšel na albu pod názvem The Wall - Live in Berlin, či na písni The Memory Remains od skupiny Metallica.

Život

Její otec byl univerzitní profesor literatury, její matka Eva von Sacher-Masoch byla baletka a šlechtična rakouského původu, praneteř spisovatele Leopolda von Sacher-Masocha. Jejím nevlastním bratrem je výtvarník Simon Faithfull. Studovala na katolické St Joseph's College. V osmnácti letech se provdala za avantgardního výtvarníka John Dunbara, v listopadu 1965 se jí narodil syn Nicholas Dunbar. Dunbar se kamarádil s členy skupiny The Rolling Stones, kteří pro Faithfullovou napsali její první velký hit As Tears Go By. Krátce nato opustila manžela a stala se milenkou Micka Jaggera. Vystupovala na koncertu The Rolling Stones Rock and Roll Circus v prosinci 1968, byla také spoluautorkou písně Sister Morphine. Hrála hlavní ženské role ve filmech Dívka na motocyklu a ve filmové verzi Hamleta, kterou natočil Tony Richardson podle vlastní inscenace provozované v divadle Roundhouse.

S Jaggerem se rozešla v květnu 1970. V té době byla těžce závislá na heroinu, měla vážné zdravotní problémy a žila ve squatech, pokusila se o sebevraždu poté, co jí úřady odňaly jejího syna. Do showbusinessu se vrátila v roce 1979 albem Broken English, které získalo úspěch díky zpracování punkových vlivů, s nímž rezonoval její zdrsnělý hlas. Skladba The Ballad of Lucy Jordan s textem Shela Silversteina získala druhé místo v rakouské hitparádě. Později se věnovala blues (album Strange Weather), účinkovala také v operách Kurta Weilla Krejcarová opera a Sedm smrtelných hříchů. Hrála ve filmech Intimita, Paříži, miluji tě a Irina Palm (za roli ženy, která ve zralém věku začne pracovat jako erotická masérka, aby získala peníze na léčbu nemocného vnuka, byla v roce 2007 nominována na European Film Awards). Vystupovala také v televizním pořadu Who Do You Think You Are?.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search