Seznam herců a režisérů

Mike van Diem

Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Mike van Diem
  • Datum narození: 12, led 1959
  • Země: Sittard, Limburg, Nizozemsko
Social:

Životopis

Narodil se 12. ledna 1959. Studoval na univerzitě v Utrechtu a po dlouhém studiu nakonec absolvoval v roce 1989 Holandskou filmovou a televizní akademii.

Jeho absolventský film Alaska získal nejvyšší holandské filmové ocenění, Zlaté tele. Jde vůbec o první studentský film, který takové ocenění získal. O rok později byl snímek Alaska oceněn Studentským Oscarem.

Na začátku 90. let režíroval van Diem sedm dílů oblíbeného seriálu Pleidooi. K prvnímu samostatnému filmovému debutu přistoupil v roce 1997, kdy natočil snímek Charakter. Z původně nízkorozpočtového projektu se po čase stal kolosální film s rozpočtem přes sedm milionů guldenů (3,7 milionu euro). Risk se však studiu vyplatil - Charakter přilákal do kin mnoho návštěvníků a dočkal se velmi pozitivních reakcí od kritiky. V roce 1998 byl film oceněn Oscarem za nejlepší neanglicky mluvený film. Snímek také získal většinu cen na holandském festivalu Zlaté tele.

Van Diem se poté stáhl z tvorby celovečerních filmů a natáčel spíše reklamní šoty nebo krátkometrážní díla. K filmu se vrátil v roce 2015 koprodukčním filmem Překvapení, na který však diváci a kritici zareagovali velmi vlažně.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search