Seznam herců a režisérů

Francis Ford Coppola

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Francis Ford Coppola
  • Datum narození: 07, dub 1939
  • Země: Detroit, Michigan, USA
Social:

Životopis

Francis Ford Coppola (* 7. dubna 1939 Detroit, Michigan, USA) je americký filmový scenárista, režisér a producent. Je řazen k tzv. Novému Hollywoodu, v němž hlavní tvůrčí taktovku v americkém filmu převzali (načas) režiséři.

Proslavila ho třídílná mafiánská filmová sága Kmotr (The Godfather) podle románů Maria Puza, kterou natáčel v letech 1972-1990. Přinesla mu pět Oscarů (jeden za režii, dva za film, tři za scénář) a tři Zlaté glóby (film, režie, scénář). Americký filmový institut v roce 2007 zařadil Kmotra na druhé místo v žebříčku nejlepších filmů všech dob.

Oscara také získal za scénář k filmu Patton z roku 1970, Zlatý glóbus za produkci snímku Americké nápisy na zdech (American Graffiti) z roku 1973 a za režii Apokalypy (Apocalypse Now) z roku 1979, která se věnuje tématu vietnamské války, a která získala i Zlatou palmu v Cannes. V Cannes triumfoval i s thrillerem Rozhovor (The Conversation) z roku 1974.

K jeho známým snímkům patří krom toho například Cotton Club, kde se vrátil ke své oblíbené mafiánské tematice, nebo právnické drama Vyvolávač deště (The Rainmaker), natočené podle bestselleru Johna Grishama. Do pro něj nepříliš typického žánru komedie zabrousil například ve snímku Peggy Sue se vdává (Peggy Sue Got Married), založeném na oblíbené zápletce propadnutí se v čase a návratu na střední školu. Úspěšně zvládl ovšem třeba i klasický horor (Drákula), nebo muzikál – jeho Divotvorný hrnec (Finian's Rainbow) z roku 1968 zůstává v oblibě. Typické jsou pro něj snímky s tematikou pouličních gangů mladistvých (Ztracenci, Dravé ryby).

Pochází z italoamerické rodiny. Je bratrem herečky Talie Shireové a strýc herce Nicolase Cage. Jeho dcera Sofia Coppola je úspěšnou herečkou, režisérkou a producentkou.

Vystudoval divadlo na Hofstra University a film na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Točit mu jako první umožnil producent Roger Corman, s velkými studii (Warnes Bros.) spolupracoval od roku 1968.

V roce 1997 založil literární časopis Zoetrope: All-Story, který si udržuje vysokou prestiž.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search