Seznam herců a režisérů

Rolf Hoppe

Herec
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Rolf Hoppe
  • Datum narození: 06, pro 1930
  • Země: Ellrich, Německá říše
Social:

Životopis

Německý herec Rolf Hoppe se narodil v roce 1930, v rodině otce – pekaře a matky, která pocházela z řeznické rodiny, v durynském městečku Ellrich. Někdo v 15 letech neví, kam půjde pracovat, ale Rolf si šel za svým snem již od dětství. Chtěl být divadelním hercem a z té touhy po herectví byl tak netrpělivý, že ochotnický soubor založil ještě, když byl na základní škole. Ale rodinná tradice si žádala, aby šel ve stopách svého otce a dědečka. Musel se - chtě nechtě - vyučit pekařem. Sami víme, jaký pekaři mají život, známe to i z písničky, kterou zpívá Naďa Urbánková, ale nemusel dávat cihlu na komín, ve svých 15 letech se z něj stal kočí a u takového zaměstnání vydržel několik let, už jenom proto, že se zamiloval do krásných zvířat, a to jsou koně.

Při tom nezapomněl na svůj sen, a když nastal čas, šel studovat a vystudoval Státní konzervatoř v Erfurtu. Ale rozpoznal se zdravotní hendikep, který měl již od dětství. Byl u něj odhalen chronický zánět hlasivek, a to se mění životní plány. Místo příchodu na divadelní prkna šel ošetřovat koně do cirkusu, ale zde se ani neohřeje a odchází na Vědecký institut v Halle, kde se lékaři zaměřovali na léčbu hlasivek. A v jeho případě byli úspěšní, po roce již na něj čekala angažmá divadel v Lipsku, Greifswaldu, Geře, Berlíně, vystupuje na divadelním festivale v Salzburku. Než si jej zaznamenali filmoví režiséři do svých diářů, musel odehrát nespočet divadelních rolí, protože svůj první film natočil až ve 35 letech. Na svoji robustní postavu jej čekaly v NDR desítky rolí padouchů, zlosynů a nacistů. A jak se o herci mluvilo ve společnosti? To je zlosyn číslo 1. Již dnes není těch filmových rolí tolik ale za 50 let natočil více než 200 filmů. Je potřeba podotknout, že téměř šlo o epizodky. Když měl volno a režisér potřeboval zamáznout roli, byl Rolf Hoppe vždy k dispozici. Je na 100% jisté, že ne všechny filmy má český divák možnost vidět, a to už také proto, když se v roce 1989 bouraly zdi, tak bylo rozhodnuto, že filmy a pořady, které se natočily v dobách státu NDR, nemohou na obrazovky, to u nás jsou zdaleka benevolentnější. Ve východoněmeckých indiánkách, kde řádil Gojko Mitič, byly i role pro Hoppeho. Hrál ve filmech Zlato v Black Hills, Bílí vlci, Smrtelný omyl, Ulzana, Apači. V italském seriálu Chobotnice - účinkoval ve dvou sériích, v seriálu máme i my herecké zastoupení, svoji roli zde měl i Rudolf Hrušínský, který si zahrál mafiána.

Mnoho diváků zřejmě ještě podle jména neví, o kom se to píše, ale když prozradím, že jej znají diváci v celé Evropě z jedné role, kde ani o velkou roli nejde, jde o roli krále, ve filmu Tři oříšky pro Popelku, kterou natočil Václav Vorlíček. Rolf si sám vybral herečku pro roli královny, stala se jí Karin Lesch. Ta potom již nenatočila téměř nic, ale nehledejme zde nějaké konspirační teorie, důvod je prostý. Její manžel byl generálním ředitelem filmových ateliérů DEFA, prostě chtěl mít doma klid, a když se „unavený vracel večer domů, přál si mít plný servis“. Po jeho smrti, kdy Karin již nekomunikovala s vedlejším světem, byla zahnána do kouta, tam zřejmě i zůstane.

Hoppeho role krále byla pro jeho kariéru nevýznamná, ale nejoblíbenější. Poznal báječného režiséra Vorlíčka, získal syna Pavla Trávníčka a kdo by si nepřál mít za snachu Libušku Šafránkovou, která měla v hereckých kruzích tolik obdivovatelů.

V roce 2014 žil Rolf se svou ženou malý kousek od Drážďan, kde si před léty založil svoje divadlo, jemuž dělal i ředitele. Měl dvě dcery - Josephinu a Christine. Christine se potatila, jde v jeho stopách, a zdá se, že jde i o dobrou herečku. A je i postaráno o dorost, zdá se, že i jeho vnuk ještě má co povědět a možná za malý čásek jej budeme pravidelně vídat ve filmech, které přijdou přes sedmero hor.

Herec Hoppe hrál dále v seriálech a filmech: Daniel Druskat (1976), Dlouhá ulice (1979), Mefisto (1981), Bunkr (1999), Komisař Laurenti (2006), Ohne Dich (2014)..

Zemřel v listopadu 14.11.2018 ve věku 87 let v Drážďanech.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Trailery k těmto filmům

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search