Seznam herců a režisérů

Asghar Farhadi

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Asghar Farhadi
  • Datum narození: 07, kvě 1972
  • Země: Isfahán, Írán
Social:

Životopis

Asghar Farhadi se narodil v roce 1972. Svůj první krátký film natočil ve 13 letech v rámci filmového spolku pro mládež (Iranian Youth Cinema Society) a než odešel na vysokou školu, režíroval pět dalších. V roce 1991 se zapsal na Teheránskou univerzitu, obor divadelní vědy, což ovlivnilo i jeho filmovou tvorbu. Svou magisterskou práci napsal o Haroldu Pinterovi a významu klidu a přestávek v práci dramatika. Po ukončení univerzity studoval v roce 1996 režii na Tarbiat Modares University. Současně psal rozhlasové hry a televizní seriály. Po absolvování režie začal Asghar Farhadi režírovat vlastní televizní seriály, mezi něž patří i A Tale of a City (Dastane Yek Shahr).

V roce 2002 napsal a režíroval svůj první celovečerní film Dancing In The Dust (Raghss Dar Ghobar). Film získal cenu za nejlepšího herce na Moskevském filmovém festivalu a cenu za nejlepší scénář a režii na Asijsko-pacifickém filmovém festivalu.

O rok později natočil Asghar Farhadi film Beautiful City (Shahre Ziba), který se odchyloval od tehdejších pravidel kinematografie. Film vypráví příběh osmnáctiletého vraha, odsouzeného k trestu smrti, jehož život spočívá v rukou rodiny oběti. Beautiful City byl v roce 2012 distribuován ve Francii a vzbudil velký zájem na různých festivalech po celém světě. Film získal hlavní cenu na filmovém festivalu ve Varšavě.

V roce 2005 natočil Asghar Farhadi film Hra s Ohněm (Chahar Shanbeh Souri), který vypráví příběh íránské rodiny z pohledu její hospodyně.

O dva roky později vypráví Asghar Farhadi příběh skupiny přátel, kteří odjeli na dovolenou do severního Íránu. Když jeden z nich zmizí, celá skupina se ocitne ve složité situaci. Film O Elly (Darbareye Elly) byl současně promítán na filmovém festivalu v Berlíně a na filmovém festivalu Fajr v Teheránu. Film získal Stříbrného medvěda v Berlíně a Cenu za režii v Teheránu. O Elly byl uveden do francouzských kin v září 2009 a dosáhl více než 100 000 návštěv.

Po tomto úspěchu se Asghar Farhadi pustil do psaní filmu Rozchod Nadera a Simin (Jodaeiye Nader Az Simin), který v roce 2010 režíroval. Film si našel své diváky díky zachycení rodiny ze střední třídy, která se ocitla v krizi, jež nakonec vyústila v rozvod. Rozchod Nadera a Simin měl premiéru v Berlíně, kde byl oceněn tiskem i diváky. Film získal Zlatého medvěda za nejlepší film a dva Stříbrné medvědy za herecké obsazení. A to byl teprve začátek. Film obdržel více než 70 mezinárodních cen včetně jednoho Zlatého glóbu, jednoho Oscara a jednoho Césara. Rozchod Nadera a Simin se prodával po celém světě a na íránský film se setkal s nebývalým úspěchem. Ve Francii, kde byl promítán ve více než 250 kinech, dosáhl film více než jednoho milionu návštěvníků. V prosinci 2011 byl uveden v USA, kde se stal jedním z největších úspěchů cizojazyčného filmu. V roce 2012 byl Asghar Farhadi podle časopisu Time zařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí na světě.

Mezi další ceny, které film Rozchod Nadera a Simin obdržel, patří: nejlepší cizojazyčný film na Mezinárodním filmovém festivalu v Durbanu, nejlepší film a scénář na Asijsko-pacifickém filmovém festivalu, nejlepší film na filmovém festivalu v Sydney, nejlepší režie na filmovém festivalu v Abú Dhabí…

Asghar Farhadi se poté s rodinou přestěhoval do Paříže, aby napsal nový scénář, jehož příběh odehrává mimo Írán. Hlavní hrdina Ahmad se vrací do Paříže, aby dokončil rozvod se svou ženou Marií. Jeho návrat je donutí konfrontovat se se svou minulostí. Film Minulost měl premiéru ve francouzských kinech v květnu 2013 a současně byl uveden do soutěže na festivalu v Cannes. Ve Francii zaznamenal více než milion vstupů a v Cannes získal za cenu za nejlepší herečku. Poté byl nominován na Zlatých glóbech a cenách César.

Asghar Farhadi se vrátil do Íránu v roce 2015, aby natočil film Klient (Forushande). Film byl dokončen na jaře 2016 a vybrán do soutěže na festivalu v Cannes. Asghar Farhadi získal cenu za nejlepší scénář a představitel hlavní role Shabab Hosseini cenu za nejlepšího herce. Klient byl uveden do kin ve Francii na podzim následujícího roku a zároveň v Íránu, kde se stal největším úspěchem Asghara Farhadiho. V únoru 2017 získal režisér svého druhého Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

O několik měsíců později Asghar Farhadi odstartoval svůj další projekt s Penélope Cruz a Javierem Bardemem. Film Všichni to vědí (Todos Lo Saben) se natáčel ve Španělsku a ve španělštině. Součástí hereckého obsazení byl i Argentinec Ricardo Darín. Film byl vybrán do soutěže a jako zahajovací film 71. ročníku filmového festivalu v Cannes. V den své premiéry byl uveden do kin a ve Francii zaznamenal více než 830 000 vstupů.

Film Asghara Farhadiho Hrdina (Ghahreman), natočený v Íránu, je režisérovým čtvrtým pokusem o získání Zlaté palmy. Hrdina je zároveň čtvrtým filmem produkovaným Alexandrem Mallet-Guyem a sedmým, který distribuoval ve Francii. K prvnímu setkání Alexandra Mallet-Guye a Asghara Farhadiho došlo v únoru 2009 v Berlíně, kde Alexandre Mallet-Guy objevil film O Elly.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search