Seznam herců a režisérů

Donald Sutherland

Herec
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Donald Sutherland
  • Datum narození: 17, čvc 1935
  • Země: Saint John, New Brunswick, Kanada
Social:

Životopis

Má tři syny a jednu dceru. Je dvakrát ženatý a jeho nejstarší syn Kiefer ho předčil v popularitě. Řeč je o Donaldu McNicolovi Sutherlandovi narozeném 17.7. 1935 v Novém Brunswicku. Ve svých 14 letech pracoval pro rozhlasovou stanici CKBW jako zpravodaj. Studoval na Viktoriině univerzitě a promoval s dvojitým vyznamenáním v inženýrství a činohře. Nějaký čas byl i členem komediálního spolku „UC Follies“ v Torontu. Naštěstí vystudovaný Donald netíhl k inženýrství, ale k herectví. Vystudoval Londýnskou akademii hudby a herectví a počátkem 60. let začínal dostávat menší role v britských televizních filmech.

Poprvé na sebe upozornil rolí v hororu Dr. Terror's House Of Horrors s Christopherem Leem po svém boku a hlavně válečnými snímky jako např. Tucet špinavců, Mash či Kellyho hrdinové. Následoval prudce vzrůstající zájem o Sutherlandovu osobu a při snímku Klute také první milostný románek s Jane Fondovou. 70. léta byla pro Donalda Sutherlanda výstřelem mezi celosvětově uznávanou hereckou elitu. Vybíral si vždy ze zajímavých námětů a propracovaných scénářů. Tyto nároky splňovaly temné thrillery jako Teď se nedívej, Den kobylek, Invaze zlodějů těl a válečné snímky XX. Století nebo Orel přistává. Také si s chutí zahrál ve Felliniho dramatu Casanova či v jednom z mnoha příběhů legendárního detektiva Sherlocka Holmese s názvem Vražda na úrovni.

Naopak 80. léta byla časem prvních krizí kariéry rozeného Kanaďana, a i když příkladně Obyčejní lidé nebo Koumáci jsou označovány za kvalitní díla, Sutherland hrál povětšinou v průměrných filmech a jeho sláva začala pomalu, ale jistě zhasínat. Ohýnek naděje však vzplál roku 1991, kde si Sutherland zahrál v politickém mrazivém dramatu Olivera Stonea J.F.K. a efektním akčním thrilleru Oheň, v obou případech vedle slavných hereckých es. Další zmrtvýchvstání Donalda se konalo uprostřed 90. let. V tu dobu natočil úspěšnou Smrtící epidemii a zahrál si po boku svého syna Kiefera v soudním dramatu Čas zabíjet. O rok později hrál v několika kanadských filmech, např. Hon na šakala nebo Prachy k likvidaci.

Na přelomu třetího tisíciletí se Sutherland objevil v několika komerčních snímcích, z nichž se mezi nejpovedenější řadí Loupež po Italsku a Návrat do Cold Mountain. V současnosti se již herecká legenda pořád nezastavuje a točí několik filmů ročně. Jeho charismatický hlas byl několikrát využit v televizních reklamách a rádiu včetně reklamy na automobily značky Volvo. Také dostal cameo roličku v jedné epizodě (Lisa the Iconoclast) seriálu Simpsonovi.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search