Seznam herců a režisérů

Robert Sedláček

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Robert Sedláček
  • Datum narození: 07, čvn 1973
  • Země: Gottwaldov, Československo
Social:

Životopis

Nejdříve pracoval jako novinář, například jako regionální zpravodaj České televize. Poté vystudoval dokumentární tvorbu na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze.

Za začátku své režijní činnosti se věnoval především tvorbě televizních dokumentárních filmů.

V roce 2006 natočil svůj první celovečerní film Pravidla lži, částečně přepracovaný ze svého tehdy tři roky starého dokumentu Dlouhá kocovina. Pravidla lži je film z prostředí terapeutické komunity; za scénář získal Českého lva. Druhý celovečerní film Muži v říji natočil pro Českou televizi Brno v roce 2009. Dále v roce 2011 napsal a režíroval film Rodina je základ státu o bývalém bankovním manažerovi prchajícím před policií.

Nejvíce na sebe však upozornil prací pro Českou televizi, zejména svým (zatím) posledním historickým dokumentárním seriálem České století pojednávajícím o pozadí významných dějinných událostí od zahájení první světové války až po vznik samostatné České republiky.

Věnuje se i politickým dokumentům a v roce 2007 natočil pro Českou televizi Brno dokument Miloš Zeman – nekrolog politika a oslava Vysočiny. Miloš Zeman, již jako prezident, mu 28. října 2014 udělil medaili Za zásluhy I. stupně. Tu si Sedláček nechal připnout na fleecovou mikinu, ačkoli je takto neslavnostní oděv považován za hrubé znevážení přítomných osob, státní ceremonie i přijatého vyznamenání a všeho, co vyjadřuje. Činitelé hradního protokolu byli kritizováni, že Sedláčka na předávání státních vyznamenání do Vladislavského sálu vůbec vpustili, nebo nevyžadovali, aby se s vynaložením nevelkého úsilí oblékl podle pravidel etikety.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search