Seznam herců a režisérů

David Novotný

Herec
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: David Novotný
  • Datum narození: 12, čvn 1969
  • Země: Brandýs nad Labem, Československo
Social:

Životopis

David Novotný vystudoval Státní konzervatoř v Praze a své angažmá započal v divadle v Českých Budějovicích, kde si zahrál řadu významných rolí. Od roku 1998 působí jako herec na půdě Dejvického divadla.

Kromě divadla se David Novotný objevil i na filmových plátnech a televizních obrazovkách. Mezi nejvýraznější herecké role patří postava Bedřicha Mrtvého z filmu Jana Svěráka Tmavomodrý svět.

O pár let později si zahrál ve filmech Jedna ruka netleská nebo Non plus ultras. David Novotný působí v Dejvickém divadle spolu s Miroslavem Krobotem, se kterým hraje v seriálu Čtvrtá hvězda, Okresní přebor – Poslední západ Pepika Hnátka nebo Hořící keř. Zahrál si také v divadelní hře Revizor, kterou Miroslav Krobot režíroval.

David Novotný je držitelem Ceny Alfréda Radoka za inscenaci Aki Kaurismäki: Muž bez minulosti.

To, že David Novotný umí hrát nejen v komediích, dokázal v thrillerovém dramatu Roberta Sedláčka Pravidla lži, kde vytvořil postavu Karla. Z novějších snímků zapůsobil například v poetickém příběhu O rodičích a dětech jakožto syn Josefa Somra nebo v dramatu Hořící keř. V televizním cyklu České století, které se snaží natradiční a napůl dokumentární a napůl hranou formou přiblížit klíčové okamžiky českých dějin 20. století, zahrál David Novotný komunistu Rudolfa Slánského. Mohli jsme ho vídat i v seriálech Třetí patro (1985), Dlouhá míle (1989), Škola Na Výsluní (2006), Přešlapy (2009), nebo Čapkovy kapsy (2011).

Kromě herectví se David Novotný věnuje také dabingu. Jeho hlas můžeme slyšet ve filmech Neříkejte mamince, že pečovatelka zemřela (1991) nebo Všichni moji blízcí (1998).

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search