Seznam herců a režisérů

Ray Milland

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Ray Milland
  • Datum narození: 03, led 1905
  • Země: Neath, Wales, Velká Británie
Social:

Životopis

Filmový herec Ray Milland, vlastním jménem Reginald Alfred Truscott-Jones, se narodil v Neath Glamorgan ve Walesu, V. Británie dne 3.1.1905. Byl jediným synem, matka se jmenovala Elizabeth Annie Truscottová, narozena v Anglii v Birminghamu, otec správný Velšan, Alfred Jones.

Vystudoval střední školu, a byl členem společnosti sportovních střelců. Získal několik cen na prestižních soutěžích jako výborný střelec a jezdec. Byl čtyři roky v královské kavalerii. Reginald Alfred byl mimo jiné nadšeným divadelníkem a amatérským hercem.

Když byla jeho služba skončena, pokusil se Milland o získání hereckého angažmá v Londýně. Věděl, že tak by se mohl uchytit nejen díky svému dobře znělému hlasu, ale i díky své vizáži. Ray byl pohledný, charismatický, 190 cm vysoký, tmavovlasý urostlý muž.

Do Anglie přijel v roce 1930 hollywoodský hledač talentů, který ho viděl hrát na jevišti v Londýně. Ten ho pozval na kamerové zkoušky do USA. V roce 1930 podepisuje nový filmový herec, nyní už uměleckým jménem - Ray Milland smlouvu se společností Paramount Pictures. Jeho herecký rejstřík byl poměrně široký. Začínal malými a vedlejšími rolemi, nebo těmi „druhým“ buď přítele, anebo rivala. V komediích, dobrodružných filmech, v mystery příbězích. Namátkou snímky – Tropic Holiday, Beau Geste, The Doctor Takes a Wife, Zuzanka v nesnázích, výborný dobrodružný – Karibští piráti s Johnem Waynem, Paulette Goddard, Ministerstvo strachu v režii Fritze Langa, KITTY-historický, Zlatá náušnice, California s Barbarou Stanwyck, Imperfect Lady, Jamaica Run, nebo horror – Předčasný pohřeb. Byl okouzlující, sympatický, ale jeho herecký potenciál zatím neměl možnost, nebo i příležitost, aby se nějak více projevil.

Ray Milland se 30.9.1932 oženil s američankou Malvinou Weber, a měli spolu syna Daniela, a adoptovali dceru, které dali jméno Victoria. Toto manželství trvalo až do Millandovy smrti.

Během II. světové války chtěl Miland narukovat do armády, do Air Force, a chtěl se účastnit bojů, ale jeho žádost byla zamítnuta, pro trvalé poškození ruky. Snažil se tedy být prospěšný aspoň jako civilní letový instruktor pro armádu. Současně byl členem uměleckého tělesa (USO), se kterým cestovali na turné s dalšími herci a zpěváky, např. do Jižního Pacifiku, povzbudit bojující vojáky.

Byl vždy vynikající herec, ale jeho dramatické umění se poprvé dočkalo pocty až v roce 1945, kdy režiser Billy Wilder natočil s Millandem v hlavní roli film - The Lost Weekend, a za roli spisovatele, který se stane bezútěšným alkoholikem, získal svou první a jedinou cenu Akademie pro - nejlepšího herece. Další, na tehdejší dobu svým námětem velmi zajímavý film – Close to my Heart s Gene Tierney, o bezdětném páru, který se snaží o adopci dítěte – rok 1951. Film tentokrát v režii Alfreda Hitchcocka – Vražda na objednávku z roku 1954, s oblíbenou Grace Kelly, kdy rozehrál perfektní, psychologickou a padoušskou hru, podpořenou pokořenou pýchou a mužskou ješitností, kterou utržil nevěrou manželky, které se chce velice promyšleně zbavit.

Od roku 1953 hraje v sérii televizních komedii - Meet Mr. Mcnulty, nebo v dramatické sérii Markham -1959-60. Na počátku roku 1955 se pustil do samostatné režie, a v řadě sedmi filmů projevil překvapující znalosti, se zajímavými výsledky Po několika letech se znovu vrátil k práci v TV, a seriálu Love Story -1970.

Ray Milland natočil od roku 1929 158 filmů, na 7 se poddílel jako režiser. Jeho posledním filmem byla – Maska smrti – příběh Sherlocka Holmese, podle předlohy A.C.Doyla v roce 1984. Ray zemřel na rakovinu plic dne 10.3. 1986 v Torrance, California, ve věku 79 let.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search