Seznam herců a režisérů

David Frankel

Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: David Frankel
  • Datum narození: 02, dub 1959
  • Země: New York, USA
Social:

Životopis

Je synem novináře Maxe Frankela, jenž mj. pracoval jako výkonný editor New York Times. Vystudoval tvůrčí psaní a film na Harvardově univerzitě (1981), kde působil jako filmový kritik v místním časopisu. Psal pro různá periodika, např. Esquire, a pracoval v produkční společnosti Telepictures. Od poloviny 80. let se uplatnil jako autor TV sitcomů The Ellen Burstyn Show (1986; + spol. prod.), Doctor Doctor (1989-91; + spol. režie, spol. prod.), Teech (1991) a Grapevine (1992; 2000, Šeptanda; + spol. režie, spol. prod.), často ve spolupráci s Normanem Steinbergem.

Podle vlastního scénáře režíroval neprodaný pilotní snímek k sitcomu Milý deníčku, který po uvedení do kin získal Oscara za nejlepší krátký film. Režijně se podílel na dramatických minisériích From the Earth to the Moon (1998, Ze Země na Měsíc – TV), Band of Brothers (2001, Bratrstvo neohrožených – TV), za niž dostal Cenu Emmy, a na úspěšných komediálních seriálech Sex and the City (Sex ve městě – TV) a Entourage (Vincentův svět – TV), jenž mu za režii pilotní epizody vynesl nominaci na Emmy. Ve filmu se uvedl jako scenárista romantických komedií a ve stejném žánru debutoval i jako režisér.

Prosadil se divácky vděčnými adaptacemi populárních bestsellerů Ďábel nosí Pradu a Marley a já. Napsal také scénář k jedné epizodě historického TV seriálu Rome (Řím – TV). V květnu 1998 se oženil se svojí studentskou láskou Jennifer Beberovou, s níž má dvojčata.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search