Seznam herců a režisérů

Ishirô Honda

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Ishirô Honda
  • Datum narození: 07, kvě 1911
  • Země: Jamagata, Japonsko
Social:

Životopis

Vlivný japonský filmový režisér narozený 7. 5. 1911, často označovaný jako otec legendárního filmového monstra jménem Godzilla. Jeho jméno je kombinací písmene "I" (nebo Ino), což znamená "kanec" (je narozen v měsíci prasete) a "Shiro", což je čtvrtý chlapec v rodině. V mládí měl Honda ambice stát se umělcem, jenže postupem času to bylo právě kino, které se stalo středem jeho zájmu.

Studoval filmovou sekci na umělecké fakultě Japonské Nippon University, kde v roce 1933 promoval. O dva roky později byl ale naverbován do japonské armády a strávil osm let v uniformě. V roce 1939 se oženil a o rok později mu s manželkou Kimi narodila dcera Takako. Poté, co byl osvobozen ze zajetí v Číně, vrátil se zpět do Japonska, kde začal působit v Toho Studios. V roce 1944 se mu narodil syn Rjudži. Brzy se seznámil se specialistou na filmové efekty Eijim Tsuburajou ze společnosti SFX Wizard, se kterým zahájil spolupráci na mnoha filmech. Vrcholem jejich spolupráce byl umělecký film Gojira (Godzilla) z roku 1954 s legendárním filmovým monstrem, pravěkým ještěrem zmutovaným vlivem radioaktivního záření. Tento film zaznamenal obrovský úspěch také v Americe a tak není divu, že Honda o rok později natočil pokračování s názvem Godzilla Raids Again. Godzilla se stala prakticky nesmrtelnou legendou filmového monsterhororu a otevřela cestu pro natáčení mnoha pokračování a spoustu dalších katastrofických filmů s obrovskými nestvůrami. Prvním barevným filmem Ishira Hondy byl v roce 1956 Rodan, obří létající plaz ničící prakticky vše, co nestihla zničit Godzilla. Dalšími slavnými filmy jsou například Uchu daisenso (Battle in Outer Space) z roku 1959, Mosura (Mothra) z roku 1961, Matango (1963) a Kaiju soshingeki (Destroy All Monsters) z roku 1968.

Ishiro Honda byl celoživotním přítelem svého režisérského kolegy Akiry Kurosawy, se kterým také spolupracoval pracoval na několika slavných filmech, například Nora inu (Toulavý pes) z roku 1949, Kagemusha (1980) nebo and Ran (1985).

Přestože některé tyto filmy s obřími monstry byly často terčem posměchu některých kritiků, Honda byl právem hrdý na svůj bohatý příspěvek k tomuto specifickému fantasy a sci-fi žánru. Zemřel ve věku 81 let dne 28. února 1993, a oslavnou řeč na jeho pohřbu pronesl Akira Kurosawa.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Trailery k těmto filmům

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search