Seznam herců a režisérů

Alena Mihulová

Herečka
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Alena Mihulová
  • Datum narození: 04, kvě 1965
  • Země: Brno, Československo
Social:

Životopis

Život

Narodila se v roce 1965 v Brně. Její matka, taktéž Alena Mihulová (za svobodna Fussová, poněmčeně Alma Fuss), pracovala na železniční dráze a Alenin otec vychovával její starší nevlastní sestru z matčina předchozího manželství. Kvůli vytíženosti rodičů byla Alena již od 2 let převážně v "internátních" jeslích a školce. Když jí bylo 10 let, její rodiče se rozvedli kvůli otcovu alkoholismu. Po matce má Alena rakouské předky. Po rozvodu se Alenina matka ještě jednou vdala, z tohoto manželství má Alena nevlastního bratra.

Absolventka brněnské JAMU. Kamarádka ji přivedla na konkurz filmu, který jí změnil jak život, tak odstartoval hereckou kariéru. Při natáčení snímku Sestřičky se totiž zamilovala do o 41 let staršího režiséra, Karla Kachyni. Svůj vztah zprvu tajili, ale v roce 1994 se vzali a o rok později Alena porodila dcera Karolínu. Kachyňovi tehdy bylo už 70 let. Jejich manželství trvalo pouhých 10 let, protože v roce 2004 Kachyňa zemřel.

Kariéra

Její kariéra započala už zmíněným snímkem Sestřičky, kde si pod taktovkou svého budoucího manžela zahrála začínající zdravotní sestru Marii po boku herečky Jiřiny Jiráskové. S Kachyňou natočila celkově čtyři filmy. Následovala adaptace Smrti krásných srnců, film Městem chodí Mikuláš a drama Kráva. To byl dosud nejúspěšnější snímek její kariéry, o němž se psalo i v New York Post. Redaktor Larry White tehdy film přirovnal k tomu, kdyby "Ingmar Bergman natočil Forresta Gumpa.

Hlavně po Kachyňově smrti její kariéra velmi stagnovala. Zlomovým se stal rok 2015, kdy ji Slávek Horák obsadil do snímku Domácí péče. Ironicky si opět zahrála zdravotní sestru, která však tentokrát pečuje o pacienty v jejich domovech a pečuje i o svého manžela, ztvárněného Boleslavem Polívkou, ovšem nepečuje o sebe. Její výkon v roli Vlasty jí vynesl výhru na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, Českých lvech i Cenách české filmové kritiky. A snímek Česko vyslalo na Oscary.

O rok později si zahrála například v koprodukčním Anthropoidu odbojářku Marii Moravcovou, která schovávala parašutisty.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search