Seznam herců a režisérů

Milan Kňažko

Herec
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Milan Kňažko
  • Datum narození: 28, srp 1945
  • Země: Horné Plachtince, Slovensko, Československo
Social:

Životopis

Herectví ho přitahovalo již od mládí, a tak už za studií na střední škole stavební začal účinkovat v amatérských souborech. Po maturitě dělal asi půl roku kulisáka, později i horníka. V roce 1964 byl přijat na Hereckou fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. O čtyři roky později získal dvouleté stipendium na Mezinárodní divadelní akademii ve francouzském městě Nancy.

Po návratu do vlasti se stal členem činoherního souboru bratislavského Divadla na korze, které přešlo v roce 1971 pod Novou scénu. Odtud zamířil v roce 1985 do Slovenského národního divadla, v němž byl ve stálém angažmá až do roku 1990.

Vedle divadelních rolí ztvárnil i bezpočet postav na filmovém plátně. Zahrál si například ve snímcích Zajtra bude neskoro, Deň, ktorý neumrie, Život na úteku, Nevěsta s nejkrásnějšíma očima, Rusalka, Zánik samoty Berhof, Papilio, Dobří holubi se vracejí, Devět kruhů pekla, Svědek umírajícího času či Poslední motýl.

Po roce 1989 na čas hereckou kariéru přerušil a věnoval se vysoké politice. Působil jako poradce prezidenta Václava Havla, později jako ministr bez portfeje, ministr zahraničních věcí SR, místopředseda vlády SR a ministr kultury SR. Současně byl spoluzakladatelem hnutí Veřejnosť proti násiliu a Hnutie za demokratické Slovensko.

V listopadu 2002 se stal prezidentem Mezinárodního filmového festivalu Bratislava, o pár měsíců později i generálním ředitelem televize JOJ.

K herectví se začal pomalu vracet již v roce 1997. Nejprve na divadelní scénu v inscenaci Kumšt, v níž byli jeho hereckými partnery Milan Lasica a Marián Labuda, později i před kameru v televizním filmu Rána z milosti. Následovaly role v nekonečném seriálu Ulice a ve snímcích To horké léto v Marienbadu, Hostel II nebo Goethe.

V současné době jej můžeme vidět v Praze v divadle Ungelt v dramatu Picasso. Za hlavní roli v tomto představení byl v roce 2007 nominován na cenu Thálie.

Ve svém volnu rád sportuje, pracuje na zahrádce, čte nebo se dívá na televizi. Ale ze všeho nejraději relaxuje při golfu.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Trailery k těmto filmům

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search