Seznam herců a režisérů

Drahomíra Vihanová

Režisérka
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Drahomíra Vihanová
  • Datum narození: 31, čvc 1930
  • Země: Moravský Krumlov, Československo
Social:

Životopis

Česká filmová režisérka a scenáristka.

Po gymnáziu vystudovala souběžně hudební vědu a estetiku na filozofické fakultě University Jana Evangelisty Purkyně v Brně a hru na klavír na brněnské konzervatoři. Studium univerzity absolvovala v roce 1954, konzervatoř o rok později. V druhé polovině 50. let 20. století spolupracovala jako scenáristka a asistentka režie v hudebním vysílání Československé televize.

V roce 1965 absolvovala na FAMU obory režie hraného filmu a střih. Pracovala a asistentka režie na filmech Otakara Vávry Romance pro křídlovku a Třináctá komnata. Samostatným filmem debutovala v roce 1969, ale prvotina byla uložena do trezoru a distribuční premiéru měla až v roce 1990. K režii hraného filmu se směla vrátit až po sametové revoluci. V době normalizace se věnovala dokumentární tvorbě. Na konci 70. let a poté opět v 90. letech 20. století spolupracovala s Československou televizí v Ostravě.

Od roku 1982 působila na FAMU jako externí pedagog pro zahraniční studenty. Od 1990 je členkou katedry střihové skladby FAMU. V roce 2011 byla oceněna medailí AMU za významný přínos české filmové kultuře. V roce 2013 byla oceněna Cenou Vladislava Vančury, v roce 2015 získala za „mimořádný přínos české kinematografii“ Českého lva a v roce 2016 Cenu za přínos světové kinematografii na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava.

Režisérka, scenáristka, dokumentaristka a pedagožka Drahomíra Vihanová zemřela po krátké nemoci 10. prosince 2017. Bylo jí 87 let.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search