Seznam herců a režisérů

Carlos Saldanha

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Carlos Saldanha
  • Datum narození: 20, čvc 1968
  • Země: Rio de Janeiro, Brazílie
Social:

Životopis

Carlos Saldanha je od roku 1993 jednou z předních tvůrčích osobností společnosti Blue Sky Studios. Saldanha se narodil v Rio de Janeiru v Brazílii. V roce 1991 rodné město opustil, aby následoval svůj umělecký instinkt a vášeň pro animaci. S počítačovými znalostmi a přirozeným talentem pro něj New York představoval ideální prostředí, kde mohl tyto dovednosti dále rozvíjet a stát se animátorem.

Studoval na newyorské School of Visual Arts /SVA/, kterou absolvoval s vyznamenáním v roce 1993. Během studia na této škole vytvořil dva krátké animované filmy The Adventures of Korky, the Corkscrew (1992) a Time For Love (1993). Filmy byly uvedeny na festivalech animovaných filmů po celém světě. Na škole se seznámil s Chrisem Wedgem, jedním ze zakladatelů společnosti Blue Sky Studios, který ho pozval, aby se připojil k jejich rostoucímu týmu umělců.

V Blue Sky Saldanha dohlížel na výrobu animovaných (mluvících a tančících) švábů v celovečerním filmu Švábi (1996). Zároveň byl vedoucím animace CG postav ve filmu Klub rváčů (1999).

Nedlouho poté se Saldanha spojil s Chrisem Wedgem, aby spolurežírovali první animované filmy studia Blue Sky Doba ledová (2002) a Roboti (2005). Doba ledová byla v roce 2003 nominovaná na Oscara. I jeho další krátký film Gone Nutty získal v roce 2004 oscarovou nominaci. Po mimořádném úspěchu Doby ledové, režíroval v roce 2006 její pokračování s názvem Doba ledová 2: Obleva. Tento film byl třetím celovečerním animovaným filmem společností Twentieth Century Fox a Blue Sky Studios a stal se nejvýdělečnějším animovaným snímkem roku. Následovala ještě úspěšnější Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů, která se stala jedním z komerčně nejúspěšnějších animovaných filmů všech dob s celosvětovými tržbami ve výši 887 milionů dolarů.

V roce 2011 Saldanha režíroval snímek Rio, který je vyznáním lásky jeho rodnému městu. Z filmu se stal celosvětový hit.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search