Seznam herců a režisérů

Keira Knightley

Herečka
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Keira Knightley
  • Datum narození: 26, bře 1985
  • Země: Teddington, Middlesex, Anglie, Velká Británie
Social:

Životopis

Život

Keira Knightley je dcerou dramatičky a herečky Sharman MacDonaldové a Willa Knightleyho, divadelního a televizního herce. Otec je Angličan, matka je skotského původu s řadou velšských předků. Má staršího bratra Caleba, který se narodil v roce 1979. Vyrůstala v londýnském Richmondu, kde navštěvovala školy Stanley Junior School, Teddington School a Esher College.

Je dyslektička, ale přesto byla díky podpoře rodičů úspěšná ve škole. Herectví se začala věnoval už od dětství, učinkovala v několika místních amatérských inscenacích, například ve hře After Juliet napsané její matkou nebo v hře United States, kterou napsal její učitel Ian McShane.

Kariéra
1993-2002: Začátek kariéry

Poté, co v šesti letech získala hereckého agenta, začala učinkovat v televizních reklamách a menších televizních rolích. Její první role byla v televizním filmu Royal Celebration z roku 1993. Později hrála ve filmech Nevinné lži (1995), Návrat domů (1998) a The Treasure Seekers (1996). Na konci roku 1999 si zahrála roli Rose v televizním seriálu Oliver Twist.

V roce 1999 byla obsazena do role Sabé ve filmu Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba. V roce 2001 hrála dceru Robina Hooda ve Disneyovském filmu Princezna zlodějů. O rok později ztvárnila ve filmu Čistá (Pure) roli těhotné puberťačky, závislé na heroinu. Průlomová byla její role v komedii Blafuj jako Beckham, která slavila úspěch v srpnu 2007 po vstupu do kin ve Velké Británii a v březnu 2003 ve Spojených státech.

2003-07: Piráti z Karibiku, Průlom a úspěch

Po filmu Blafuj jako Beckham získala roli ve filmu Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly po boku Orlanda Blooma a Johnnyho Deppa. Film měl premiéru v červenci 2003 a získal pozitivní reakce kritiků a skvělé tržby.

V listopadu 2003 měl premiéru romantické film Láska nebeská ve kterém si zahrála se svým idolem z dětství Emmou Thompson. Její další film Král Artuš získal negativní kritiku. V roce 2005 se objevila ve filmu The Jacket, po boku Adriena Brodyho. Ve stejném roce měl premiéru film Pýcha a předsudek. Za roli Elizabeth získala nominaci na Zlatý glóbus a Oscara. V červenci 2006 si zopakovala roli ve filmu Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže.

V roce 2007 se objevila ve filmové adaptaci novely italského spisovatele Alessandra Baricca Hedvábná cesta, ve filmu Pokání a v pokračování filmu Piráti z Karibiku: Na konci světa. Za roli ve filmu Pokání získala nominaci na Zlatý Glóbus a Filmovou cenu Britské akademie.

2008-10: Nezávislé filmy

V roce 2008 učinkovala po boku Sienny Miller, Cillian Murphy a Matthewa Rhyse ve válečném dramatu Na hraně lásky. Poté natočila film Vévodkyně, založeném na biografii Georgiana, Duchess of Devonshire od Amandy Foreman. Film získal pozitivní kritiky a Keira byla za roli nominována na cenu BIFA Award.

V prosinci 2009 debutovala v divadle.. Ztvárnila roli Jennifer (Celimene) v moderní Crimpově adaptaci Molièrova Misantropa v Comedy Theatre v londýnském West Endu.[2] Za svůj výkon byla nominovaná na cenu Laurence Oliver Award.

V roce 2010 se objevila v romantickém dramatu Last Night, po boku Evy Mendes a Sama Worthingtona. Ten samý rok si zahrála v adaptaci novely Neopouštěj mě. S Colinem Farrellem si zahrála ve filmu Londýnský gangster.

2011–dosud

V roce 2011 se objevila ve filmu Nebezpečná metoda, který měl premiéru na Filmovém festivalu v Benátkách. V roce 2012 si zahrála po boku Steva Carella ve filmu Hledám přítele pro konec světa. Hlavní roli si zahrála ve filmu Anna Karenina. V květnu 2012 nahradila Scarlett Johansson ve filmu Love Song, který byl dokončen v roce 2013.

V roce 2014 ztvárnila hlavní roli v romantické komedii Laggies, která měla premiéru na filmovém festivalu Sundance, krátce na to měl premiéru akční thriller Jack Ryan: V utajení Kennetha Branagha, ve kterém se objevila také v jedné z hlavních rolí. Ve stejném roce učinkovala společně s Benedictem Cumberbatchem v oceňovaném filmu Kód Enigmy, za který získala kromě jiných také nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli.

V říjnu 2015 učinkovala poprvé na Broadwayi v hlavní rolí adaptace Thérèse Raquin od Helen Edmunson. V roce 2016 si zahrála ve hvězdně obsazeném filmu Collateral Beauty: Druhá šance, po boku Helen Mirren, Willa Smitha, Edwarda Nortona a Kate Winslet. Film získal převážně negativní reakce od kritiků a obsazení získalo nominaci na cenu Zlatá malina. Roli Elizabeth Swann si zopakovala v cameo roli ve filmu Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta.

Dne 20. ledna 2018 měl na Filmovém festivalu Sundance premiéru film Colette: Příběh vášně, ve kterém hraje hlavní roli Colette. V roce 2018 si také zahrála Švestkovou vílu ve filmové adaptaci Louskáček a čtyři říše.

Osobní život

V květnu 2013 se ve Francii vdala za hudebníka britské skupiny Klaxons Jamese Rightona.[4] Pár žije v Londýně. Dne 12. prosince 2014 Keira potvrdila, že čeká první dítě. Na konci května 2015 porodila dceru jménem Edie.

Několikrát popřela zvěsti, že je anorektička. List Daily Mail kvůli zprávám o její poruše příjmu potravy zažalovala. V červenci 2006 uvedla, že se stala workoholičkou. „Posledních pět let mi splývá v jeden. Nemohu vám říci, co bylo v loňském roce a co rok předtím," uvedla a dodala, že je tak přepracovaná, že má strach, že pokud bude pokračovat v tomto kurzu, začne nenávidět to, co miluje.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search