Seznam herců a režisérů

Apichatpong Weerasethakul

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Apichatpong Weerasethakul
  • Datum narození: 16, čvc 1970
  • Země: Bangkok, Thajsko
Social:

Životopis

Apichatpong Weerasethakul je považován za jednoho z nejoriginálnějších tvůrců současné kinematografie. Za jeho šest předchozích celovečerních filmů, krátké filmy a instalace se mu dostalo širokého mezinárodního uznání a mnoha ocenění, včetně Zlaté palmy z Cannes v roce 2010 za snímek Strýček Búnmí. Jeho film Tropická nemoc vyhrál Cenu poroty v Cannes v roce 2004 a film Slastně tvá získal cenu Un Certain Regard v Cannes v roce 2002. Jeho film Světlo století (2006) byl v roce 2010 v několika anketách označen za jeden z nejlepších filmů uplynulé dekády. Jeho celovečerní debut Tajemný předmět o polednách (2000) byl nedávno restaurován díky World Cinema Foundation Martina Scorseseho.

Apichatpong se narodil v Bangkoku, ale vyrostl v Khon Kaen na severovýchodě Thajska. Filmy a videa začal točit v roce 1994 a svůj celovečerní debut dokončil v roce 2000. Od roku 1998 také pořádá výstavy a instalace v různých zemích světa a je uznávaným mezinárodním vizuálním umělcem. Za své umělecké dílo získal například cenu Sharjah Biennial (2013) a prestižní uměleckou cenu jihokorejské nadace Yanghyun (2014). Jeho filmy, které jsou často lyrické a fascinujícím způsobem tajemné, mají nelineární vyprávění, do kterého vstupuje paměť, a které nenápadným způsobem evokují osobní politické a společenské otázky. Apichatpong pracuje nezávisle na komerčním thajském filmovém průmyslu a ve své společnosti Kick the Machine Films, kterou založil v roce 1999 a ve které produkoval všechny své filmy, se věnuje propagaci experimentálního a nezávislého filmu.

Mezi jeho instalace se řadí například multi-screen projekt Primitive (2009), který byl zakoupen pro významné muzejní sbírky (například pro londýnskou galerii Tate Modern a nadaci Louise Vuittona v Paříži), významná instalace pro projekt Documenta ve městě Kassel v roce 2012 a nejnověji také filmové instalace Dilbar (2013) a Fireworks (Archive) (2014), které byly představeny na individuálních výstavách v předních galeriích v Oslu, Londýně, Mexiku a Kjótu.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search