Seznam herců a režisérů

Kirill Serebrennikov

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Kirill Serebrennikov
  • Datum narození: 07, zář 1969
  • Země: Rostov na Donu, Rusko, Sovětský svaz
Social:

Životopis

Kirill Serebrennikov se narodil v roce 1969 v ruském Rostovu na Donu. Je divadelním, televizním a filmovým režisérem. Od roku 2012 je uměleckým ředitelem Gogolova centra v Moskvě. Svou první hru uvedl už jako student. V roce 1992 absolvoval na Rostovské státní univerzitě magisterský obor fyzika. V roce 2008 vytvořil experimentální třídu herectví a režie na moskevské divadelní škole, z níž později vzniklo Sedmé studio, které je nyní ve stálém angažmá v Gogolově centru.

Mezi lety 2011 a 2014 byl Serebrennikov uměleckým ředitelem projektu Platforma při Centru současného umění Winzavod. V roce 2015 předvedlo Gogolovo centrum na avignonském festivalu Serebrennikovu hru Idioti inspirovanou stejnojmenným filmem Larse von Triera. O rok později se Serebrennikov do Avignonu vrátil se hrou podle románu Nikolaje Gogola Mrtvé duše. Je prvním ruským režisérem, který se tohoto festivalu účastní už více než deset let, a dokonce dva roky za sebou.

V roce 2016 měl v sekci Un Certian Regard na festivalu v Cannes premiéru film (M)učedník a získal zde cenu Francoise Chalaise.

Léto je jeho prvním filmem zařazeným do hlavní soutěže festivalu v Cannes. 23. srpna 2017 byl Kirill Serebrennikov zatčen. Stalo se tak během produkce Léta, v době, kdy finišovalo hlavní natáčení. Od té doby je v Moskvě, kde také film v domácím vězení sestříhal.

Během posledního soudního přelíčení 18. dubna 2018 vyjádřil hluboké díky filmovému festivalu v Cannes i celému svému štábu.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search