Seznam herců a režisérů

Andrzej Chyra

Herec
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Andrzej Chyra
  • Datum narození: 27, srp 1964
  • Země: Gryfów Śląski, Dolnoslezské vojvodství, Polsko
Social:

Životopis

Polský herec, režisér a scénárista. V roce 1987 absolvoval Fakultu herectví „Vyšší státní divadelní školy“ ve Varšavě (PWST), na stejné škole pak v roce 1994 navíc Fakultu režie. Svůj filmový debut si prožil v roce 1993 ve filmu R. Piwowarského Kolejność Uczuć.

V následujících letech si zahrál v několika dalších filmech polské produkce, zlomovým se však pro něj stal až snímek DŁUG režiséra K. Krauzeho z roku 1999, ve kterém ztvárnil roli vydírajícího „podnikavce“ Gerarda Nowaka. Svým výkonem si získal jak diváky, tak filmové kritiky a byl oceněn na filmových festivalech v Gdyni (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych; FPFF), ve Vratislavi (Festiwal „Najnowsze Kino Polskie“) a získal cenu Polské filmové akademie Orel (Polska Nagroda Filmowa Orzeł).

Po Dluhu následovaly další role, mezi jinými ve filmové a seriálové adaptaci literárního díla A. Sapkowského (Wiedźmin; 2001), v kriminálních seriálech Oficer a Oficerowie či role vysokoškolského učitele Dawida ve filmovém dramatu z vězeňského prostředí Symetria z roku 2003 režiséra K. Niewolského.

Dalším zásadním mezníkem v jeho kariéře se však stal až film F. Falka Komornik z roku 2005. Chyrou ztvárněný exekutor Lucjan Bohme pro něj „zabavil“ ještě více ocenění, než mu přinesl Dluh. Chyra byl za tuto roli opět oceněn na FPFF v Gdyni, Orlem Polské filmové akademie a dále na festivalu „Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej ,Prowincjonalia´“, na moskevském Mezinárodním filmovém fóru „Zlatý rytíř“ (vše za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli) a také polským filmovým měsíčníkem „Film“ (nejlepší polský herec za rok 2005).

Z filmografie stojí dále jistě za zmínku jednak Chyrovo ztvárnění kultovní postavy Adama Miauczyńského, která se objevuje ve filmech režiséra M. Koterského. Zahrál si ji v roce 2006 ve snímku Wszyscy jesteśmy chrystusami. Dále jej v roce 2007 A. Wajda obsadil do role poručíka Jerzyho ve svém filmu Katyń. Za oba snímky byl Chyra nominován na cenu Orel Polské filmové akademie.

Andrzej Chyra je rovněž uznávaným hercem divadelním, přesto však občas neodmítne možnost zahrát si například v hudebním videoklipu. V roce 2006 byl časopisem „Fashion“ označen za jednoho z nejlépe se oblékajících lidí v Polsku.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search