Seznam herců a režisérů

Kodi Smit-McPhee

Herec
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Kodi Smit-McPhee
  • Datum narození: 13, čvn 1996
  • Země: Adelaide, South Australia, Austrálie
Social:

Životopis

Kodi, jež ve svých 13 letech posbíral hned několik významných nominací a cen filmových kritiků (např. AFI Best Young Autor), se narodil v rodině australského učitele herectví a filmového herce Andyho McPhee. Rovněž jeho sestra, Sianoa, je herečkou a vidět jí můžete např. v oblíbeném australském seriálu Neighbours a na HBO v Hung. Vliv rodiny na Kodiho byl zřejmý, již od 10 let hrál v mnoha i televizních filmech, jako např. v r. 2006 se objevil ve filmu Smrtelná Nákaza a především pak ve skvělém 8 dílném projektu televize TNT na motivy povídek Stephena Kinga & Dreamscapes.

Jeho – v té době – nejúspěšnější film Romulus, můj otec (2007), kde si zahrál po boku Franky Potente a Erica Bany, mu kromě zmiňovaného ocenění přinesl i pozornost filmových agentů. Následovaly role v australském televizním filmu The King a The Fury, ale také v americké televizní sérii Monarch Cove. Jeho největší rolí, s největším věhlasem, je ale nepochybně role syna ve filmovém zpracování Pulitzerovou cenou ověnčené knihy Cormacka McCarthyho Cesta. Kodi po boku Charlize Theron a především Vigga Mortensena v roli otce, předvedl vynikající výkon, za který získal významné nominace (např. Saturn Award, Critic Choice Award) a rozhodně nelituje, že dal práci s Viggem přednost před nabídkou na menší roli v kultovních projektech X-men a X-men Origins: Wolverine.

Mezi jeho další práce patří krimi komedie, kde hraje parťáka svému otci Tinytown (2009), australský film Matching Jack (opět zde hraje se svým otcem) a zejména hororézní Let It Me (2010).

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Trailery k těmto filmům

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search