Seznam herců a režisérů

Richard Donner

Herec / Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Richard Donner
  • Datum narození: 24, dub 1930
  • Země: New York, USA
Social:

Životopis

Pětasedmdesátiletý Richard Donner, jeden z nejúspěšnějších a nejlepších (co se komerčních filmů táče) režisérů, se narodil v New Yorku. Režii se začal věnovat v osmadvaceti, kdy se začal živit točením nepříliš známých seriálů, kterými se živil celých osmnáct let (plus k tomu natočil ještě několik televizních filmů). Pak, konkrétně v roce 1976, natočil horor Přichází satan! – film, který vydělal ve své době neuvěřitelných šedesát milionů dolarů a stal se jedním z nejlepších hororů všech dob. Donner se okamžitě stal režisérkou hvězdou.

V roce 1978 se ujal režie comicsového Supermana a hned si připsal na konto svůj 2. hit (nejlepší na tom bylo, že to byl zároveň jeho 2. celovečerní film). O dva roky později natočil druhého Supermana a potvrdil tak svou pozici hollywoodského hitmakera. V roce 1982 pak do kin uvedl svůj 4. film – Hračka, což byl první snímek, který se v tržbách spoléhal pouze na jeho jméno a opět to vyšlo, byl z toho hit. O tři roky později natočil méně úspěšnou fantazy Jestřábí žena, ale relativní neúspěch filmu každý ignoroval, protože ještě ten rok do kin Donner uvedl svůj další film, veleúspěšné Rošťáky, ve kterých hlavní roli ztělesnil Sean Astin, který později ztvárnil hobita Sama v trilogii Pán prstenů. A pak přišel rok, kdy Donner natočil své nejslavnější dílo.

V roce 1987 do kin přišla akční komedie s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem Smrtonosná zbraň, z čehož se vyklubal obrovský hit (a dodnes spolu se Skálou a Smrtonosnou pastí asi nejrespektovanější akční dílo všech dob). Rok na to natočil s Billem Murraym komedii Scrooged, pak následovala Smrtonosná zbraň II (1989), po jejímž enormním úspěchu, si Richard dal od celovečeráku na čas pauzu a v roce 1992 se vrátil ve velkém stylu, kdy do kin vrazily hned dva jeho filmy – nejprve třetí (a dle mého názoru nejlepší) pokračování Smrtonosné zbraně a pak malý, ale vydařený snímek Radio Flyer. V roce 1994 spojil počtvrté své síly s Gibsonem a natočil s ním westernovou komedii Maverick. To byla ale bohužel už poslední Donnerovka, která skutečně stála za to. V roce 1995 totiž Donner obsadil Sylvestera Stallonea a Antonia Banderase do akčního filmu Nájemní vrazi, z čehož se vyklubal totální propadák a jeho následující dva velkofilmy s M. Gibsonem v hlavní roli – Spiknutí (1997) a Smrtonosná zbraň IV (1998) se dočkaly ze strany kritiků velmi slabých recenzí a ze strany diváků docela slabých tržeb.

A to není nic proti roku 2003, kdy Donner do kin uvedl film Timeline, který stál kolem osmdesáti milionů a nevydělal jich ani dvacet. Šancí na návrat do první ligy dostal v roce 2006 při akčním snímku 16 bloků, v čemž hlavní roli ztělesnil Bruce Willis.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search