Seznam herců a režisérů

Robin Williams

Herec
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Robin Williams
  • Datum narození: 21, čvc 1951
  • Země: Chicago, Illinois, USA
Social:

Životopis

Počátky

Narodil se v Chicago, Illinois do rodiny bývalé modelky (Laura McLaurin, 1922-2001) a zámožného otce (Robert Fitzgerald Williams, 1906-1987), který měl vysoké postavení ve firmě Ford. Vyrůstal v Episkopální církvi, jeho matka byla přitom přívrženkyní směru Křesťanská věda. Navštěvoval školu Detroit County Day School a s hercem Christopherem Reevem i školu Juilliard. Po účinkování v klubech a po rozhovoru s Michaelem Parkinsonem se rozhodl, že se stane hercem.

Kariéra

Za svůj život byl obsazován do výrazných rolí, za které sklidil nejedno významné ocenění. První film natočil v roce 1980, a to snímek s názvem Popeye. První úspěšný film však následoval až o 7 let později. Režisérem Berrym Levinsonem byl obsazen do filmu Dobré ráno, Vietname, za který získal cenu Grammy za nejlepší komediální album a Zlatý glóbus.

Už v roce 1978 obdržel Zlatý glóbus za seriál Mork and Mindy (v roce 1980 znovu) a v roce 1980 obdržel cenu Grammy za nejlepší komediální album k seriálu Reality...What a concept. Ceny Grammy pak získal ještě za album A night at the Met v roce 1988 a za mluvené album Robin Williams - Live 2002 v roce 2003. Zlatý glóbus obdržel také za filmy Král rybář a Táta v sukni. V roce 2005 byl za celoživotní přínos v oblasti filmu oceněn cenou Cecila B. deMilla.

Nejvyššího ocenění, tedy Oscara se dočkal v roce 1997, kdy byl oceněn za film Dobrý Will Hunting, za který obdržel i cenu Screen Actors Guild Awards. Tu obdržel i za film Ptačí klec v roce 1996.

Osobní život

První manželství mu vydrželo 10 let a má z něj syna Zachary Pyma (* 1983). V roce 1989 se oženil podruhé s Marshou Garces, která v rodině pracovala jako chůva. Z tohoto manželství měl dvě děti, herečku Zeldu Rea (* 1989) a Cody Alana (* 1991). S manželkou Marshou v roce 1992 založil nadaci Windfall Foundation na podporu různých charitativních společností. Manželství bylo rozvedeno v roce 2010 a v roce 2011 se oženil potřetí se Susan Schneider.

V úvodu 70. a 80. let měl problémy s kokainem a v roce 2006 měl potíže s alkoholem. Jeho přítelem byl herec John Belushi. V roce 2007 na srdeční potíže zemřel jeho starší bratr Robert Todd, na jehož pohřbu se ujal hlavní řeči. V roce 2013 mu byla nepřesně diagnostikována Parkinsonova choroba. Mezi projevy patřily návaly strachu a úzkosti, zácpa, pálení žáhy, nespavost, stres a mírný třes v levé ruce. Pitva prokázala, že šlo o velmi intenzivní formu difúzní choroby s Lewyho tělísky.

Byl velkým fanouškem deskových her na hrdiny i počítačových her, svou dceru Zeldu pojmenoval podle hlavní postavy z herní série The Legend of Zelda. Byl také nadšeným cyklistou, často např. cestoval naživo sledovat Tour de France.

Úmrtí

Herec mluvil i žertoval o svých potížích s alkoholem a drogami. Podle blízkých lidí také trpěl vážnou depresí ke které přispěla i jeho neurologická choroba.

Dne 11. srpna 2014 v Paradise Cay, Kalifornie kolem sedmé hodiny večerní místního času byl nalezen ve svém domě mrtvý. Příčinou smrti bylo dle koronera udušení, pravděpodobně v důsledku oběšení. Dle pozdější pitvy nebyl pod vlivem alkoholu ani drog.

Tuto osobnost můžete vidět v letních kinech ve filmech

Trailery k těmto filmům

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search