Seznam herců a režisérů

Eric Khoo

Režisér
Sdílet:

Osobní informace

  • Jméno: Eric Khoo
  • Datum narození: 27, bře 1965
  • Země: Singapur
Social:

Životopis

Držiteli singapurského ocenění Cultural Medallion a cenami ověnčenému filmovému tvůrci Ericu Khoovi, řediteli společností Zhao Wei Films a Gorylah Pictures, bývají připisovány zásluhy za oživení singapurského filmového průmyslu a za to, že v roce 1995 vrátil Singapur zpět na mezinárodní filmovou mapu.

Byl prvním Singapurcem, jehož filmy se promítaly na významných festivalech, např. v Berlíně, Benátkách a Cannes. Francouzské ministerstvo kultury mu udělilo Řád umění a literatury nejvyššího stupně (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Letters) a jeho film My Magic byl v roce 2008 v Cannes nominován na Zlatou palmu.

V roce 2010 byl profil Erica Khooa zařazen do publikace Take 100: The Future of Film: 100 New Directors z nakladatelství Phaidon Books. Pařížské Centre Pompidou mu uspořádalo filmovou retrospektivu a byl také předsedou poroty Mezinárodního filmového festivalu v Locarnu.

V roce 2011 šel do kin jeho první celovečerní animovaný film Tatsumi, který se promítal také na 64. ročníku festivalu v Cannes a v Severní Americe měl premiéru v Museum of Modern Art (MoMA).

V roce 2012 byl Eric Khoo vyzván, aby se stal předsedou poroty Mezinárodního filmového festivalu v Rotterdamu a na udělování asijských filmových cen v Hongkongu. O rok později byl předsedou poroty na International Fantastic Film Festival v jihokorejském Bucheonu.

V roce 2015 spolurežíroval povídkový film 7 Letters a také svůj šestý celovečerní film In the Room, který měl premiéru na festivalu v Torontu. Snímkem Wanton Mee, jenž byl v roce 2016 promítán v kulinářské sekci berlínského filmového festivalu, vzdal poctu singapurským pouličním prodavačům tradičního pokrmu wanton mee. V témže roce produkoval druhý celovečerní film Booa Junfenga Katův učeň, který měl premiéru v sekci Un Certain Regard v Cannes. V roce 2017 byl v Cannes členem poroty udělující Zlaté palmy za krátké filmy.

Newsletter

Přihlašte se do našeho newsletteru a zůstaňte v obraze, jaký film pod šírým nebem Vás v Praze čeká

Social

Search